Choď na obsah Choď na menu

Potrava

barf

Podporovatelia prirodzeného stravovania tvrdia, že najlepším riešením ako psa kŕmiť je návrat k surovej strave. Takto sa totiž dodnes stravuje vlk, ktorý je predchodcom psa, a ide teda o prirodzenú a ideálnu stravu. Takéto kŕmenie môžete poznať aj pod názvom BARF. Táto skratka sa vykladá rôznymi spôsobmi ako napríklad Born Again Raw Feeders alebo Bones And Raw Food ale v podstate ide o to, že pes má prijímať iba surovú stravu. Pri tomto spôsobe kŕmenia pes získava všetky potrebné bielkoviny a ostatné živiny v tej najlepšej a najstráviteľnejšej forme. Dôležité však je vedieť, ako takéto krmivo podávať. Treba si naštudovať, čo a v akých množstvách by ste psovi mali dávať, čo nie je úplne jednoduché, pretože výživové potreby psov sú dosť zložité. Ak vás to ale naozaj zaujíma, dá sa to zvládnuť. Problémom môže byť skladovanie zásob mrazeného mäsa. Nie každý má doma mrazničku vyhradenú na psie mäso a priebežné nákupy pre psa sa môžu dosť predražiť. Je nutné si vopred premyslieť, či budete mať dosť miesta, ale aj energie na prípravu mäsa, zeleniny a ovocia pre vašeho miláčika.

varená strava

Existujú aj zástancovia varenej stravy pre psy. Ide o veľmi zložité kŕmenie, pretože opäť musíte vedieť, čo presne pes potrebuje a v akom množstve. Navyše musíte toto jedlo takmer každý deň variť, čo vám zaberie veľa času. A aj keď si všetko dobre naštudujete, je tu stále (rovnako ako pri BARF-e) riziko, že pomery jednotlivých živín jednoducho neodhadnete a váš pes bude strádať.

granule

V dnešnej dobe je úplne bežné, že väčšina psíčkarov kŕmi svojich domácich miláčikov kompletnými kŕmnymi zmesami. Ide totiž o najjednoduchší a najrýchlejší spôsob kŕmenia, ktorý vyhovuje majiteľom i psíkom. Ak si totiž vyberiete kvalitné granule, a nie tie zo supermarketov, máte istotu, že váš psík dostane vo svojom krmive všetko, čo potrebuje. Kvalitné krmivá obsahujú bielkoviny živočíšneho pôvodu, tuky, stráviteľné sacharidy a vyvážený pomer vitamínov a minerálnych látok. Vďaka tomu stačí jeden až dva krát denne naplniť vášmu štvornohému kamarátovi misku s granulami a bude spokojný a zdravý. A vám stačí raz za čas kúpiť vrecko alebo vrece granúl, ktoré odložíte kamkoľvek, a nemusíte hľadať špeciálne miesto na krmivo pre psa ako pri BARF-e či varenej strave.

Pri granuliach je však naozaj dôležitý výber vhodného krmiva. Nedajte na každú reklamu. Tak ako u všetkých reklám platí, že propagácia (mnohokrát zbytočne) predražuje samotný výrobok. Pozrite sa radšej poriadne na zloženie konkrétnych granúl a zistíte, či ide naozaj o kvalitné granule obsahujúce mäso, alebo ide o „šrot“ s umelými arómami či farbivami. Na prvom mieste zloženia by u kvalitných granúl mal byť zdroj živočíšnych bielkovín a nie obilniny. Pozor si však dajte aj pri granuliach, ktoré síce toto kritérium spĺňajú, ale na ďalších miestach je uvedených niekoľko druhov obilnín jednotlivo. Po ich sčítaní často zistíme, že obilniny nad masovou zložkou výrazne prevyšujú.

Pri výbere nových granúl je doležité nielen ich zloženie, ale aj chuť. I v prípade najlepších granúl „podľa tabuliek“ nemusíte svojmu štvornohému miláčikovi ulahodiť – a akonáhle mu nebudú po chuti, nielen že zbytočne vyhodíte peniaze, ale váš pes nedostane to, čo v strave potrebuje. Z tohto dôvodu je dobré pri hľadaní správnych granúl začať s malými baleniami, pri ktorých zistíte či psíkovi chutia alebo nie. Pri zmene granúl je však dôležitý i postupný prechod na nové krmivo. Náhla zmena totiž môže urobiť nemalú šarapatu v trávení vášho domáceho miláčika, a vy si tak omylne môžete myslieť, že nové granule pre vášho psíka nie sú dobré. Pristupujte preto k zmenám krmiva vždy radšej pomaly – postupne znižujte množstvo starého krmiva a zvyšujte podiel nového. Spotrebujete tak staré granule a plynule prejdete na tie lepšie.

Na záver ešte musím podotknúť, že pokiaľ ide o správnu výživu psa, nie je jednoduché povedať, že určitý typ krmiva je dobrý a iný zase zlý. Zloženie nám pri výbere dosť pomôže, no v prvom rade musíme sledovať psa a jeho potreby. Nie každému totiž „sadne“ všetko. A preto, ak kŕmite krmivom, ktoré úplne nevyhovuje popisu vysoko kvalitného krmiva, ale pes na ňom prosperuje, je zdravý a veselý, krmivo meniť nemusíte. Psy sú totiž individuality a ich trávenie je na tom podobne. Myslite tiež na to, že krmivo, ktoré dokonalo vyhovuje psovi vášho suseda, môže vášmu psovi spôsobovať tráviace ťažkosti a podobne. Nie je nutné dané krmivo ihneď zatracovať. Vyskúšajte viac možností – len tak si budete istí, že nájdete pre svojho psa to správne krmivo.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.